Berichten

Column: De kruistocht van Jeroen Pauw
24 december 2016ColumnRedactie 3 Comments

Voor het slapen gaan kijk ik nogal eens het programma Pauw. Althans, tot 25 november. Jeroen Pauw geeft wel vaker blijk van weinig sympathie voor religie, maar in die uitzending maakte hij het wel erg bont. Over de Bijbel en de Koran zei hij: ‘We weten allemaal wel, als je je een beetje verdiept, dat die boeken verschrikkelijk zijn, dat ze altijd oproepen tot geweld’.

Ik heb direct na de uitzending een boze mail (zonder scheldwoorden J) naar de redactie gestuurd. Geen reactie natuurlijk. Nog een mail. Geen reactie. Ik bleek niet de enige te zijn die in de pen klom. Honderden christenen hebben een brief of mail gestuurd. Zo ook EO-presentator Tijs van den Brink en dominee dr. P.J. Visser. Anders dan ik, mochten zij een week later in de uitzending in gesprek gaan met Pauw. Het optreden van Tijs en de dominee was teleurstellend: beetje nuanceren, in perspectief plaatsen, wat tegenover stellen. Beetje zoetsappig.

Ik zou het gesprek heel anders hebben ingevlogen. Om te beginnen zou ik Pauw vragen om één tekst uit de Bijbel te noemen waarin we worden opgeroepen om geweld te gebruiken. Dat gaat niet lukken. Ongetwijfeld zou Jeroen Pauw met citaten uit de boeken van Mozes komen, waar Israël door God wordt opgeroepen om de Kanaänieten uit te roeien. Ik zou direct toegeven dat God daar inderdaad die ingrijpende opdracht gaf. Mag Hij? God gruwelde van de zonden van de Kanaänieten, die zelfs hun eigen kinderen offerden aan de afgoden. Een forse maar terechte straf toch? Wie zijn wij trouwens om Gods straffen te gaan beoordelen?
Pauw zou er vervolgens op wijzen dat christenen nogal eens gewelddadig zijn (geweest). Hij zou ongetwijfeld verwijzen naar de Kruistochten. Ik zou hem er fijntjes op wijzen dat zeker hij maar dankbaar moet zijn dat die Kruistochten hebben plaatsgevonden. Anders had hij waarschijnlijk een baard gehad en was Europa islamitisch geweest.
Omdat de aanval nog altijd de beste verdediging is, zou ik Pauw ten slotte wijzen op het vele geweld wat zijn geloofsgenoten – de atheïsten – plegen. Slechts een paar procent van de wereldbevolking is atheïst, maar wat een ellende en geweld komt er uit die hoek. Kijk naar Noord-Korea. Kijk naar de tientallen miljoenen doden die de atheïst Mao Zedong in China op zijn geweten heeft. Kijk naar de atheïst Stalin die vermoedelijk meer mensen over de klink heeft gejaagd dan alle moslims en christenen tezamen.

Hoe dan ook, Tijs en de dominee kozen voor een mildere benadering van Pauw. En zowaar kwam er een excuses. Pauw gaf toe op dit punt ‘hufterig’ te zijn en dat hij in het vervolg wel wat ‘wellevender’ kan zijn jegens christenen. In het licht van Kerst zullen we deze excuses maar aannemen en kan ik voor het slapen gaan weer gewoon Pauw kijken.

JCT

'3 reacties to “Column: De kruistocht van Jeroen Pauw”'
 1. John schreef:

  Beste JCT,

  Ik wil u graag naar de volgende link verwijzen, en hierbij verzoek ik u om gedegen onderzoek te doen alvorens u een claim maakt over atheisten en hun zogenaamde wandaden.

  https://richarddawkins.net/2014/10/the-atheist-atrocities-fallacy-hitler-stalin-pol-pot/

  • Fred van der Elst schreef:

   Beste John,

   Hoewel het meer dan een jaar geleden is dat deze zaken ter sprake kwamen, wil ik toch hierop reageren.
   Ik heb met veel belangstelling de informatie achter de door jou aangedragen link gelezen.
   Voordat ik verder ga wil ik je meedelen dat ik een orthodox christen ben. Dat zal ook niet veranderen.
   Ik heb mijn ogen nooit gesloten voor de gruweldaden van de kerk door de eeuwen heen. Wat denk je van de slavenhandel? Met de Bijbel in de hand? Het apartheidsregiem? Christelijke (?) wortels.
   Hier werden bijbel teksten voor misbruikt. Ik durf zelfs te stellen dat de kruistochten door de Paus geïnitieerd uit machtswellust zijn geboren.
   Van Hitler zijn nog steeds geluidsfragmenten te horen hoe hij de joden een niet uitgëevolueerd ras noemt. Voor mij is dit stuk werkelijk verhelderend geweest. Waarvoor dank.
   Tegelijkertijd moet ik constateren, dat als een mens macht krijgt, hij of zij alles in het werk stelt om die macht te houden en uit te breiden. Of het christenen zijn of niet, men zoekt altijd wel een manier om zich te legitimeren. Denk aan Assad

   De opdracht van Jezus Christus luidde: gaat heen in de hele wereld en onderwijs hen. Géén dwang.

   Vriendelijke groet,

   Fred van der Elst

 2. Max schreef:

  Het Midden-Oosten was ooit overwegend christelijk, maar onder invloed van de islamitische oproep tot jihad veroverden de legers van Mohammed de hele regio en uiteindelijk ook de Balkan en Spanje. Tenslotte sloegen de christenen terug in oorlogen die later als de Kruistochten werden aangeduid.Ze begonnen echter pas na vijf eeuwen van islamitische Jihad, waarbij meer dan tweederde van wat voorheen de christelijke wereld was geweest, was veroverd, vernietigd of tot bekering gedwongen.De Kruistochten had niets te maken met professioneel georganiseerde ridder legers, die het martelaarschap voor God en de religieuze Jihad voor ogen hadden, zoals die wel binnen de Islam bekend waren.Ze zagen zichzelf als pelgrims, die probeerden christelijke gebieden te heroveren en te bevrijden van de wrede indringers.De eerste Kruistocht was zelfs een knullig en onprofessioneel georganiseerde expeditie, die wonderwel toch slaagde…Maar,de Kruistochten er in ieder geval voor gezorgd hebben, dat de opmars van de Islam richting Europa in ieder geval tijdelijk tot stilstand werd gebracht en gaandeweg heroverden de christelijke ridders gebieden als Corsica, Sicilië, Malta, Cyprus en brachten deze opnieuw onder christelijke invloed, tot op de dag van vandaag.Zonder de Kruistochten was heel het westen al eeuwenlang islamitisch…

Geef uw reactie

Now add some widgets!