Berichten

Column: Liefde, respect en humor
27 oktober 2015ColumnRedactie 0 Comments

Op 15 oktober won presentator Johnny de Mol de Gouden Televizier-Ring met zijn programma SynDROOM, waar hij de dromen en ambities van mensen met het syndroom van down waarmaakt. In zijn speech bedankte De Mol niet alleen het publiek, hij zei ook dat het programma wordt gemaakt met liefde, respect en humor. De Mol: ‘Dat zijn zaken die de laatste tijd ver te zoeken zijn in onze maatschappij.’
Ik heb nog nooit naar zijn programma gekeken, wist niet eens dat het bestond. Ik ben ook niet bepaald geïnteresseerd in de Gouden Televizier-Ring, maar wat Johnny de Mol zegt, spreekt me bijzonder aan. Wat zou de maatschappij er een stuk mooier uit zien als er wat meer liefde, respect en humor was!

Wat meer liefde tot onze naaste. Naar elkaar omzien, echt betrokken zijn op elkaar. Liefde tot de eenzamen, de vluchtelingen, of gewoon je buren, familie- en gemeenteleden.
Wat meer respect. Voor de mening van een ander. Voor gezagsdragers, voor conducteurs, voor politie, voor docenten.
Wat meer humor. Humor relativeert, zorgt voor ontspanning, haalt de angel eruit en verbindt mensen.

Liefde is één van de belangrijkste begrippen in de Bijbel. ‘En nu blijven geloof, hoop en liefde, deze drie, maar de meeste van deze is de liefde.’
Paulus vraagt respect voor iedereen: ‘laat in nederigheid de een de ander voortreffelijker achten dan zichzelf’.
Ironie, sarcasme, woordspel, overdrijving, humoristische namen en situaties komen veelvuldig voor in de Bijbel. Salomo wil nogal eens sarcastisch overdrijven: ‘een luiaard steekt zijn hand in de schotel, maar is te moe om die weer naar zijn mond te brengen’.

Ik wens u veel liefde, respect en humor!

Geef uw reactie

Now add some widgets!