Berichten

Column: Over wierook en potsierlijke processies
15 juni 2013ColumnRedactie 0 Comments

Veelkleurigheid
Als u dit leest, zitten wij als het goed is in Bourgondië. Lekker Bourgondisch leven, dat spreekt me wel aan. Er schijnen daar ook veel mooie kerkjes te zijn. Ik heb eigenlijk het idee dat er in Frankrijk meer kerktorens dan kerkgangers zijn ….

Maar naar welk land je ook gaat, overal kom je ze nog tegen: christenen. Het leuke is dat christenen overal een eigen subcultuur hebben en eigen geloofsuitingen. Evangelicale latino’s zien er heel anders uit dan Oosters-orthodoxen. En Afro-christenen uit de rastafari-cultuur doen in bijna niets denken aan orthodox-gereformeerden die met stalen gezichten onder orgelbegeleiding op hele of halve noten hun psalmen uit 1773 plachten te prevelen.

Je komt in andere culturen voor ons hele bijzondere geloofs-uitingen tegen. Dat hebben we gemerkt in de Grieks-Orthodoxe Kerk. Een of andere priester vond het stichtelijk om de hele kerk door te roken met wierook. En op La Palma vond men het dienstig om bij elk onbeduidend volksfeestje met z’n allen een potsierlijke processie met toeters en bellen te gaan lopen.

Maar laten we niet schamper doen over andere culturen. Het christendom is er nooit op uit geweest om culturen omver te werpen. Lees de brieven van Paulus er maar op na. We hebben veel vrijheid gekregen, ook in cultureel opzicht.

Eenheidsworst
Hoe anders is dat bij de islam. Daar is het eenduidig: mannen met baarden en vrouwen in verpakking. Hoeveel culturen zijn er al niet verloren gegaan door de islam? Wat is er nog over van de eens zo rijke culturen van de Byzantijnen, Assyriërs, Mesopotamiërs en de oude Egyptenaren? Ze zijn allemaal – veelal letterlijk – vernietigd door moslimstrijders.

Maar ook onder zogenaamde seculiere liberalen zijn er culturele eenheidsdenkers. Ja, iedereen mag alles denken, doen en geloven, zolang het maar niet te ver afwijkt van hun ‘liberale’ gedachtegoed …. Bah, ik lust geen eenheidsworst.

Ik wens u een goede vakantietijd. En als u de gelegenheid hebt: geniet van de zeer rijke en veelkleurige christelijke cultuur in binnen- en buitenland.

Als u dit leest, is de kans groot dat ik de vergane glorie van het Franse christelijke erfgoed aan het bekijken ben.

JCT

Geef uw reactie

Now add some widgets!