Berichten

Column: Van Brandpunt tot Pinkstervuur
22 mei 2013ColumnRedactie 0 Comments

Nederland stond de afgelopen weken in vuur en vlam over de toeslagfraude door Bulgaren. In het (zondagse) tv-programma Brandpunt was te zien hoe onze overheid op geraffineerde wijze voor tientallen miljoenen wordt getild.

Verantwoordelijk staatssecretaris Weekers lag in de Kamer zwaar onder vuur, maar kreeg uiteindelijk steun van de coalitiepartijen… en van CU en SGP. Waarschijnlijk hadden die laatste partijen de uitzending van Brandpunt niet gezien. (Ik weet niet of zondagse programma’s later mogen worden terug gezien van filternet …)

Hoe dan ook, weer een strop voor de Staat. De rijksbegroting staat toch al onder druk vanwege de zwakke economie. Die is weer gekrompen in het eerste kwartaal, zij het ditmaal met slechts 0,1%. Reden tot optimisme, meent het kabinet … Ja zeg, dat is hetzelfde als een kerk die al blij is als het ledental minder is gedaald dan het jaar ervoor.

Over ledental gesproken: Uit het nieuwe jaarboekje blijkt dat de CGK-kerken vorig jaar zijn gegroeid. Met liefst 33 leden! Ik geef toe, niet direct reden om een nakende opwekking te ontwaren. Maar het geeft wel aan dat we ook weer niet moeten doem-denken, alsof de kerken helemaal leeglopen en binnenkort de laatste dominee een bijstandsuitkering zal moeten aanvragen. Wist u dat de Reformatorische kerken anno 2013 meer leden hebben dan 40 jaar geleden? De Refokerken zijn dus – in ieder geval getalsmatig – nog springlevend!

Over levend gesproken: Pinkstergemeente De Levende Steen gelooft in groei. Hun nieuwe kerkgebouw van 11 miljoen euro heeft 2500 zitplaatsen, terwijl ze ‘maar’ 1500 leden hebben. Op de groei gebouwd dus! Dergelijk optimisme spreekt me toch wel aan in het licht van Pinksteren. Misschien moeten we ook maar eens op zoek gaan naar een groter kerkgebouw …

JCT

Geef uw reactie

Now add some widgets!