Berichten

Column: leve de koning!
22 april 2013ColumnRedactie 0 Comments

Gemiste uitzending
Tja, dat was even een dilemma vorige week woensdag: kiezen tussen bijbelstudie of de koning … met kleine k wel te verstaan. Tegelijk met de bijbelstudie was namelijk het interview met het nieuwe koningspaar.

Volgens goed gereformeerd gebruik ben ik natuurlijk Oranje-gezind. Tegenstanders van de monarchie zeggen dat het koningshuis democratische legitimatie mist. Maar driekwart van de bevolking vindt het allemaal prachtig. Amper 11% wil de monarchie afschaffen. Hoezo niet-democratisch?

Op de bewuste avond heb ik toch maar voor bijbelstudie gekozen. De bijbelstudieavond stond tenslotte al langer op het programma dan het interview. Ze hebben van de RVD ook niet even gebeld om het af te stemmen. Jammer hoor.

Uitzending gemist
Gelukkig bestaat uitzendinggemist.nl. Dat vind ik een prachtig iets. Op je eigen tijd je programma’s terugkijken. Nooit meer als een zoutzak de hele avond voor de tv zitten. Nee, doelgericht je programma’s uitkiezen. En als je moet sassen of een flesje wil open trekken, zet je de uitzending gewoon even op pauze. Je hoeft geen seconde meer te missen.

Zo hebben we een dagje later het interview alsnog gezien. Ik vond de nieuwe koning beresterk overkomen. Toegankelijk en professioneel. Zelfbewust en bescheiden. Bevlogen en nuchter. Eigentijds en traditiebewust. Intelligent en nederig. Duidelijk en genuanceerd.

De koning deed me zelfs even aan dé Koning denken. Ik hoop dat Hij zijn voorbeeld mag zijn. Al zijn er grote verschillen. Als de koning met kleine k een fout maakt, mogen anderen ervoor op draaien. Ministeriële verantwoordelijkheid noemen we dat. Maar bij de Koning met grote K is het net andersom. Hij draaide op voor de fouten van Zijn onderdanen.

JCT

Geef uw reactie

Now add some widgets!