Berichten

De geschiedenis van ons kerkverband
13 november 2012CGK, HoofdberichtRedactie 0 Comments

„Van welke kerk bent u eigenlijk? Christelijk gereformeerd zegt u? Dat vind ik nu een door en door nette kerk – en dat bedoel ik positief”, zo liet VU-historicus George Puchinger ooit weten aan een interviewer. Het is een typering zoals christelijk gereformeerden het graag horen.

Met deze tekst begint het prachtige artikel van Dr. Bart Wallet dat vandaag, 13 november 2012, gepubliceerd is op pagina 12 en 13 in de bijlage ‘puntkomma’ en op de website van Reformatorisch Dagblad. Bart Wallet beschrijft vooral de naoorlogse periode waarin de Vrijmaking kwam, ontzuiling begon en met daarbij alle interne strubbelingen. Zeer leerzaam en het leest zo weg. Hieronder het eerste stukje van het artikel.

De Christelijke Gereformeerde Kerken (CGK) mogen dan klein zijn, en met een behoorlijke verscheidenheid, maar christelijk gereformeerden zijn geen scherpslijpers en ze weten bij iedere moeilijkheid wel een compromis uit de hoge hoed te toveren en zo bij elkaar te blijven. Polderen zit hen in het bloed.

Feit is dat de Christelijke Gereformeerde Kerken met zo’n 75.000 leden een kleine speler zijn in kerkelijk Nederland. Maar schijn bedriegt. Juist door de bescheiden omvang heeft het kerkverband een hoge aaibaarheidsfactor: voor andere kerken vormen de christelijk gereformeerden geen bedreiging, hun samenwerking wordt veel gezocht en als er een voorzitter of woordvoerder gevonden moet worden, dan is een christelijk gereformeerde vaak de ideale compromiskandidaat. Op de meest onverwachte plekken duiken ze daarom ook op: als voorzitter van de Evangelische Omroep en de NCRV, bij de Evangelische Alliantie en de SGP, binnen de ChristenUnie en het CDA.

Daar komt nog bij dat dit kerkverband een verscheidenheid kent die de breedte van de gereformeerde gezindte omvat. Door die breedte zijn de CGK vaak het forum waar bredere debatten die gereformeerd Nederland raken worden gevoerd: uiteenlopend van liturgische vernieuwingen tot maatschappelijk engagement. Lees verder

Geef uw reactie

Now add some widgets!