Berichten

De vinger van Johannes de Doper
29 oktober 2012OverigeRedactie 0 Comments

Ds. A.K. Wallet verwees gisterenmiddag (de kerkdienst kunt u terugluisteren (MP3, 18,5 MB)) naar een schilderij van Matthias Grünewald met daarop Johannes de Doper die met zijn extra lange vinger wijst naar Christus die gekruisigd wordt. Het schilderij is een onderdeel van het beroemde Isenheimer altaar. Op statenvertaling.net staat een artikel over dit altaar met foto’s.

Op digibron stond ook een stukje over het altaar, wat we hieronder hebben overgenomen.

Zie het Lam Gods

Het Isenheimer-altaar is, met zijn diepe, warme kleuren en zijn geweldige uitdrukkingskracht, een prediking op zichzelf. De belangrijkste thema’s zijn onder andere: de kruisiging, de aankondiging aan Maria, de geboorte van Christus, Zijn graflegging. Zijn opstanding, en de heilige Sebastiaan en Antonius. Het gaat ons vooral om het grote middenstuk: Johannes de Doper in boetekleding, met zijn extra lange (!) vinger wijzend naar Christus Die gekruisigd wordt. Daarbij de woorden Illum oportet crescere, me autem minui. (Hij moet wassen, maar ik minder worden, Johannes 3 : 30). Johannes de Doper was allang gestorven toen Jezus gekruisigd werd. Maar Matthias Grünewald heeft een boodschap: Zie de gekruisigde Christus. Bij het kruis staat de discipel Johannes, die Maria ondersteunt. De andere Maria ligt op haar knieën en aanbidt. Aan Johannes de Dopers voeten staan een klein lam, een kruis tussen de poten. Het bloed van het Lam sijpelt in een kelk. Hier is geen sprake van Maria of heiligenverering, hier valt alle nadruk op Christus en op verzoening door voldoening. Hier ook geen kelkonthouding. Het is alsof Matthias Grünewald wil zeggen: ‘Drinkt allen daaruit, want dit is Mijn bloed, dat voor velen vergoten wordt tot vergeving van de zonden’ (Mattheüs 26 : 27-28).

Matthias Grünewald (1460-1528) wordt terecht een voorreformatorische schilder genoemd. Wegens zijn reformatorische gezindheid (hij bezat geschriften van Luther) moest hij vluchten.

 

Geef uw reactie

Now add some widgets!